Nacházíte se: Úvodní stránka > Batole > Stravování dětí od jednoho roku
Sponzorované odkazy:
Vašemu děťátku už je 12 měsíců, stává se z něj batole a stále častěji už může jíst stravu podobnou běžné stravě starších dětí, pokud se jejich jídelníček sestavuje podle zásad zdravé a pestré výživy. Jen je třeba ještě dodržet několik pravidel.
Solit začínáme velmi opatrně a zvolna, stejně jako používat koření. V předcházejících měsících jsme ochucovali jídlo cibulí, česnekem, bylinkami. Ve 12 měsících už můžeme ve větším množství používat aromatičtější zeleninu jako celer, petržel a pórek, se kterými jsme dosud šetřili a také sušené zeleninové kořenící přípravky do polévek a omáček. Stále dbáme na to, abychom se vyvarovali používání přípravků s glutamátem sodným a dalšími umělými ochucovadly a s chemickými přísadami typu stabilizátorů a konzervantů.
Po roce věku můžeme začít zařazovat do jídelníčku dítěte potraviny, které jsou zařazeny mezi tzv. alergizující. To znamená takové, po nichž má vyšší procento dětí nějakou alergickou reakci v podobě vyrážky nebo trávicích obtíží. Mezi takové potraviny patří vaječný bílek, takže můžeme začít používat celé vejce, např. do polévek, špenátu, můžeme začít vařit vaječné těstoviny apod. Nepodáváme ještě vaječné pokrmy jako např. omelety, míchaná či vařená vejce apod. Můžeme zkusit podávat i ryby v podobě v páře vařeného filé či opatrně medem přisladit jogurt či kaši.
V tomto období také začínáme se zaváděním výrobků z kravského mléka do jídelníčku batolete. Dítě by stále mělo vypít zhruba 500 ml mléka denně. Pokud je dítě kojeno a množství mateřského mléka je stále dostačující a tomuto požadovanému množství odpovídá, není důvod zavádět do stravy dítěte jiná mléka. Pokud se rozhodneme jiné než mateřské mléko podávat, měli bychom dávat plnotučné z důvodu vyváženého poměru energie, tuku a bílkovin. U mléka se sníženým obsahem tuku tvoří výrazně větší podíl energie bílkoviny. Např. u odtučněného mléka tvoří bílkoviny 35 % energie ve srovnání s 20 % u plnotučného mléka a pouze 5 % u mateřského mléka. Pokud by byl velký podíl energie přijat z mlék se sníženým obsahem tuku, zvýšilo by to příjem bílkovin na úroveň, která by mohla být škodlivá.Odtučněné, resp. polotučné mléko je proto lépe zkoušet až po 2. roce života. Přednost dáváme fermentovaným mléčným výrobkům, které zlepšují absorpci železa přijímaného z rostlinné potravy, a to vlivem jejich nižšího pH. Dva nejběžnější fermentované mléčné výrobky obsahující probiotika jsou jogurt a kefír.
Sponzorované odkazy:
Maminko.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.