Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdraví > Houby v jídelníčku dětí
Sponzorované odkazy:
Houbařská sezóna je v plném proudu a mnozí rodiče a zejména prarodiče chodí na houby často a rádi. Jak ale připravit houby dětem, které máme na prázdninách? Obecně se má za to, že houby patří mezi hůře stravitelné potraviny a rodiče často řeší, od jakého věku mohou houby dítěti podávat. Důležité je především to, z jakého prostředí houby pocházejí, kde byly nasbírány a jaké druhy a v jaké úpravě je chceme konzumovat.
Pro každého houbaře platí, že by měl houby sbírat jen v čistém prostředí, daleko od měst a zejména průmyslových oblastí, ale také daleko od silnic a cest a také od polí, která se chemicky ošetřují. Houby totiž do sebe vstřebávají spoustu látek z prostředí, kde rostou, a tedy i škodlivých, pokud se nacházejí ve výše popsaných oblastech. Ale měli bychom se vyvarovat i sběru hub v lesních školkách, jejichž půda bývá často před osázením stromků chemicky upravována proti plevelům a plísním.
Ne všechny jedlé druhy hub, které běžně sbíráme a konzumujeme, jsou vhodné i pro děti. Obecně platí, že tužší houby a takové druhy, které se tepelně upravují kratší dobu, a to výhradně nebo většinou smažením, bychom malým dětem podávat neměli. Mezi takové druhy patří např. bedly, holubinky, ryzce apod. Ale třeba i často sbírané a velmi oblíbené babky bychom dětem neměli nabízet, protože jsou často napadeny plísněmi a to i mladé plodnice, na kterých plíseň není pouhým okem vidět.
Houby bychom měli podávat dětem až po dovršení tří let věku. A i potom pouze v takové úpravě, která co nejméně zatíží jejich trávení. Proto začínáme houbami v malém množství přidaných do jídla jen jako doplňková složka vařeného pokrmu, např. v polévce. Houby by měly být pokrájené na drobné kousky a dobře a dlouho vařené. Zpočátku je vhodné klobouky hub oloupat a to i takových, u kterých to běžně neděláme, např. u hřibů. Začínáme s houbami čerstvými, až mnohem později dětem můžeme podat i houby uskladňované v sušené či konzervované podobě. A tehdy začínáme těmi sušenými. Houby mražené je vhodné skladovat už podušené či povařené, ale i s těmi počkáme, až budou děti starší. Později můžeme z hub připravit i hlavní jídlo v podobě dušených čerstvých hub v omáčce – např. s těstovinou či s rýží. Pokud v prvních letech tohoto zkušebního opatrného testování dítě snáší houby bez problémů, můžeme postupně přejít na úpravu stejnou, jakou jedí dospělí.
Sponzorované odkazy:
Maminko.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.