Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdraví > Čerstvé ovoce v jídelníčku miminek – aneb využijte podzimní sklizně
Sponzorované odkazy:
Se začátkem podzimu se maminkám nabízí jedinečná šance zajistit svým dětem dostatečné množství čerstvého ovoce plného vitamínů. Jaké podzimní druhy ovoce jsou nejvhodnější pro malá miminka a v jakém věku s jakým ovoce můžeme začít?
Ovocné příkrmy v podobě přesnídávek můžeme dětem podávat od půl roku věku. Předně bychom měli začínat s tuzemským ovocem sladké a méně výrazné chuti. Podzimní nabídka mnoha odrůd jablek a hrušek nám situaci velmi usnadní. Zásadně platí, že používáme pro přípravu dětských pokrmů ovoce jen dobře zralé a bez známek jakéhokoliv poškození. V žádném případě nesmí být byť jen minimálně nahnilé nebo plesnivé. Ovoce zbavíme nejen jádřinců a pecek, ale i slupek, dobře rozmixujeme, zpočátku můžeme i pár minut povařit.
Miminka, která na podzim dosáhnou věku, kdy se jim může ovoce začít podávat, jsou oproti ostatním ve velké výhodě. Letní drobné ovoce ze zahrádky jako např. jahody, maliny nebo rybíz nebývá na první pokusy se zaváděním ovocných příkrmů vhodné, protože často obsahuje zrníčka nebo je příliš trpké či dráždivé. K takovýmto letním začátkům se více hodí borůvky nebo meruňky. Podzim však přináší úrodu ovoce sladkého, plného slunce a letní síly, s jemnou chutí a homogenní konzistencí. Jablka, hrušky, případně švestky či různé druhy blum můžeme dětem podávat v různých podobách. Zpočátku to bývá pyré z jednoho druhu ovoce, později je můžeme zkusit zkombinovat rozmixováním více již druhů, které se nám již osvědčily. Starším dětem už můžeme pomačkat i bobulky vinných hroznů bez jader, menším je můžeme vymačkat a podat je bez slupek.
Z pozdně letních odrůd jablek je pro malé dětičky vhodné např. sladké letní podolské jablíčko, odrůda julia nebo james grieve se svou jemnou chutí. Později první podzimní měkčí odrůdy, které je lépe dětem podávat až po dosažení plné konzumní zralosti, které dosahují až v období kolem vánoc. Dobře bývá snášeno jablko v kombinaci s banánem i hruškou. Také hrušky podáváme dětem jen dobře zralé, měkké a oloupané, zbavené i tvrdých sklerenchymatických buněk kolem jádřinců a stopek. Švestky a blumy podáváme jen těm dětem, které netrpí nadýmáním a dětskou kolikou a vždy začneme jen malým množstvím. Až když dítě snáší ovoce bez problémů, můžeme přidat na množství i počtu druhů.
Sponzorované odkazy:
Maminko.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.