Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdraví > Mrkev není jen pro děti do příkrmů – všichni by jí měli jíst více
Sponzorované odkazy:
Mrkev je jednou z nejpoužívanějších zelenin na světě, protože kromě toho, že se jedná o poměrně snadno vypěstovatelnou potravinu, je také delikátní a všestranně použitelná v kuchyni, používá se i do dezertů a je také obvykle součástí prvních příkrmů těch nejmenších. Mrkev, či chcete-li karotku, by ale neměly konzumovat jenom děti, i pro nás dospělé má spoustu významných benefitů.
Mrkev je známá tím, že je neuvěřitelným zdrojem beta-karotenů, navíc má spoustu dalších nutričních vlastností, které z ní dělají vynikající potravinu, kterou lze zařadit do každodenního života. Je bohatá na vitamíny A, B a C a minerální látky, jako je fosfor, draslík, vápník a sodík. Věděli jste? Název karotka pochází z anglického slova carrot – mrkev, u nás je to synonymum pro chutnou a sladkou mrkev. Zjistěte, proč byste měli zařadit mrkev do svých jídel a jak může přispět k vašemu lepšímu zdraví a vzhledu.
Od malička jsme slýchávali, jak nám maminky říkaly, abychom jedli mrkev, abychom měli zdravé oči. Ve skutečnosti měly naše matky naprostou pravdu. Mrkev je bohatá na beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A, který hraje zásadní roli v prevenci šerosleposti a dalších onemocnění, jako je šedý zákal a věkem podmíněné makulární degenerace. Borůvky také se zrakem pomáhají, ale mrkvičku máme dostupnou po celý rok. Navíc je mnohem levnější.
Pokud v létě chcete mít opálenou pokožku, pak byste měli do jídla zařadit mrkev, protože tato zelenina vám pomůže udržet opálení déle. Betakaroteny a lutein stimulují pigmentaci pokožky a usnadňují tak přirozené opálení. Beta karoteny také pomáhají chránit pokožku před UV zářením.
Mrkev je potravina, která má nízký glykemický index, málo kalorií a vysoký obsah vlákniny, díky čemuž se cítíte více sytí, což vám následně pomáhá jíst méně jídla a podporuje hubnutí.
Právě výše zmíněný vysoký obsah rozpustné a i nerozpustné vlákniny v mrkvi z ní dělá vynikajícího spojence pro udržení zdraví trávicího traktu, pomáhá nám v boji proti zácpě, snižuje průchodnost střevem atd.
Říká se, že jste, co jíte. Nestačí tedy chodit na drahé kosmetické procedury a ládovat se přitom jídlem z fastfoodových restaurací. Protože je mrkev bohatá na vitamín C a beta-karoteny, které mají antioxidační účinek, dělají z mrkve potravinu, která při pravidelné konzumaci může pomoci předcházet předčasnému stárnutí. Antioxidanty totiž pomáhají bojovat proti degenerativním účinkům volných radikálů.
V létě se často spálíme, s věkem se objevují na pleti pigmentové skvrny. Díky homemade preparátu z mrkve se jich můžete zbavit. Na výrobu domácího pleťového zázraku budete potřebovat tři střední mrkve, hrst nasekané petržele a dva šálky olivového oleje. Suroviny umístěte do skleničky, smíchejte, povařte pár minut ve vodní lázni. Poté nechte alespoň 14 dní výluh macerovat. Denně protřepávejte. Přeceďte a každý den nanášejte malé množství na problémové fleky.
Sponzorované odkazy:
Maminko.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.